2 kopiëren

Dagbesteding voor hoogopgeleide ouderen

Sinds juni 2020 heeft WVO Zorg een dagbesteding voor hoogopgeleide ouderen met als doel zinvolle dagbesteding bieden aan hoogopgeleide gelijkgestemde cliënten. Een doelgroep die andere type activiteiten en een andere dag invulling wil dan bij de reguliere dagbesteding.

Linda Kierdorff, begeleider dagbesteding, vertelt over deze dagbestedingsgroep: “Binnen de dagbesteding gaan we uit van de interesses en behoeften van onze cliënten. Zo hebben cliënten inspraak in de activiteiten en kijken we naar individuele interesses en behoeften. Hun mening telt bij het invullen van de dag. Als begeleider bepaal ik niets, maar help de cliënten in het maken van hun keuzes. Zo probeer ik iedereen zoveel mogelijk tegemoet te komen in wat ze willen wat er gebeurt op de dagbesteding.

Nu zijn we inmiddels drie jaar verder en over het algemeen vinden de cliënten het onderlinge contact en gesprekken over ieders interesses het meest waardevol. Cliënten zijn niet verplicht deel te nemen aan een activiteit en er is ook geen vast programma. We bieden o.a. lezingen en documentaires aan over kunst en cultuur of we organiseren een uitdagende quiz. Verder geven cliënten of familieleden regelmatig lezingen en presentaties. Er staat een piano in de zaal waar cliënten prachtig op spelen. Ook hebben we een fantastische gift gekregen in de vorm van literaire boeken.

Daarnaast genieten de cliënten uiteraard van een gezellige dag weg of gewoon van een drankje ergens op een leuk terras. De vrijwillige buschauffeurs zijn gelukkig erg flexibel en kunnen wel eens ad hoc een extra ritje rijden zodat we er op uit kunnen. De cliënten zijn vrij om even een wandeling te maken met of zonder begeleiding. Dit verhaal heb ik gedeeld met de cliënten en één van de cliënten wilde zelf ook wat over de dagbesteding vertellen”.

Mijn dag op de dagbesteding voor hoogopgeleiden

Peter van Weerden, cliënt van de dagopleiding voor hoogopgeleiden vertelt:

“Om 9:15 uur word ik thuis opgehaald; ik vind het leuk om de rit helemaal mee te maken dus stap daarom eerder in. 10:45 uur aankomst, een lekker kopje koffie en bijpraten met de andere mensen, waarbij we ideeën, overwegingen en gedachtes met elkaar uitwisselen.

Ik houd ervan om verschillende dingen te doen zoals een potje schaken en biljarten. Soms zonder ik mij af om even te puzzelen of ik ga even zitten in de ruststoel. Ik kan dit zelf bepalen. Ik help graag een handje bij de voorbereidingen voor de lunch, waarbij we soep en iets extra’s zoals een kroketje of omelet eten. Daarna rook ik graag even een sigaartje buiten. Dit doe ik in overleg met Linda, de begeleider.

Na de lunch is er een moment om te rusten voor wie dat wil. Na de koffie of thee is er vaak een activiteit zoals een documentaire of een lezing over kunst. Bijvoorbeeld een lezing over Vermeer met mooie foto's en commentaar van het Rijksmuseum over de ontstaanswijze van de schilderijen. Maar ook andere schilders zoals Rembrandt komen aan bod.

In maart zijn we naar Goes geweest waar we geluncht hebben op Slot Oostende in het centrum. De lunch was in de Ridderzaal en was heerlijk onder genot van een wijntje of frisdrank. Daarna hebben we een bezoek gebracht aan het Museum De Bevelanden dat op loopafstand lag van Slot Oostende.

Een van de leden/cliënten had onlangs schilderijen gedoneerd aan het museum van haar opa. Er waren exposities over klederdrachten en Zeeuwse messen en Schutterij stukken. De klederdrachten maakten op mij grote indruk. We kregen allemaal een tijdschrift De Spuije mee waarin een rijkdom aan wetenswaardigheden over de inwoners van het oude Goes stond.

Ik weet dat de dagbesteding is bedoeld voor cliënten met cognitieve problemen. Zelf lijd ik aan Frontotemporale Dementie. Maar er zijn ook cliënten die bijvoorbeeld meerdere aandoeningen hebben zoals Parkinson. Persoonlijk ervaar ik de begeleiding als doelgericht en effectief, gericht op persoonlijke behoeftes. Iedereen met een soortgelijke ziekte kan ik adviseren om contact op te nemen met de dagbesteding.”


Verhaal