Kookles1 kopiëren

Hoe koken bijdraagt aan het welzijn van onze bewoners

Welzijn is van groot belang voor onze bewoners en eten speelt hierbij een grote rol. Daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor het koken van gezonde en lekkere maaltijden die aansluiten bij de wensen van bewoners.

Ton Snijders, kwaliteitsfunctionaris Eten & Drinken, werkt al ruim 32 jaar bij WVO Zorg. Met ervaring in de centrale keuken en het aansturen van de brasseries heeft Ton genoeg ervaring om onze collega's te coachen op het gebied van koken. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om goed te koken voor onze bewoners. Hij geeft dan ook met veel plezier verschillende kooklessen en workshops.

“Ik vind het leuk om met koken bezig te zijn. Het enthousiasme van de collega’s die de workshops en lessen volgen geeft mij weer energie. Bovendien vind ik het leuk om de workshops te geven en te bedenken.”

Koken voor onze bewoners

Bij het koken voor onze bewoners komt heel wat meer kijken dan je zo op het eerste gezicht misschien denkt vertelt Ton. “Het is belangrijk dat je kookt met onze doelgroep in gedachten. Het eten moet wat gaarder zijn en je moet goed opletten voor welke woning je kookt. Bij de ene woning zijn ze fan van de Hollandse pot en de andere woning houdt weer van buitenlandse gerechten. Het is dus belangrijk dat je echt afgaat op wat de mensen graag willen eten.”

"Dan is het voor de bewoners een feestje omdat ze het eten lekker vinden en is de sfeer meteen goed.”

Ton, Kwaliteitsfunctionaris Eten & Drinken

Het koken begint zoals met alles bij de basis. “Als je de basis onder de knie hebt en de techniek goed weet kan je van alles maken. De basis probeer ik met o.a. het meekijken op de woningen over te brengen aan de collega’s.”

De maaltijd moet natuurlijk gezond zijn en goed smaken vertelt Ton. “Je moet zorgen dat de basisstoffen van de voeding goed zijn, zeker voor de gezondheid van de bewoners! Als je gaat koken zorg je ervoor dat er een lekkere maaltijd staat. Dan is het voor de bewoners een feestje omdat ze het eten lekker vinden en is de sfeer meteen goed.”

De verschillende lessen

Ton geeft niet alleen kookles op de woningen maar ook workshops. Bijvoorbeeld de workshop ‘fingerfood’. “Met deze workshop leer je gerechten zoals bami of nasi te maken in net wat andere vormen. Dit zorgt ervoor dat deze gerechten makkelijk zijn om te pakken voor de bewoners. Het is voor de eigenwaarde van de bewoner belangrijk dat hij of zij makkelijk zelf het eten kan pakken. We letten er ook op dat het lekker smaakt naar de nasi of bami die ze gewend zijn.”

Niet alleen het maken van ‘fingerfood’ wordt aan de collega’s geleerd. Ton geeft ook een workshop vloeibaar eten met veel plezier. “In deze workshop maak ik van verschillende gerechten of lekkernijen vloeibare opties. Bijvoorbeeld van een stroopwafel of een Zeeuwse bolus. Met vloeibaar eten kunnen mensen met kauw en slikproblemen toch iets lekkers krijgen bij o.a. de koffie.”

Daarnaast is het belangrijk dat er meegekeken wordt met verschillende dingen zoals het bestellen van boodschappen, het bedenken van menu’s, het gebruik van de apparatuur en de hygiëne code vertelt Ton. “De collega’s moeten goed op de hoogte zijn van alles. Een voorbeeld hiervan zijn de lessen die ik geef op de leerafdeling. Waar moet je opletten met bestellen? Wat is de hygiëne code en wat houdt deze precies in? Ik geef ook een les over gezonde voeding. Hoe kan je zien dat er niet te veel schadelijke e-nummers in zitten en past het eten wel in de schijf van 5.”


“Je moet met je hart koken. Ik zeg altijd: je moet liefde in dat pannetje stoppen. Dat proeft iedereen.”

Ton, Kwaliteitsfunctionaris Eten & Drinken

Welzijn

Met dit alles draagt Ton graag bij aan het welzijn van onze bewoners. “Als er lekker gekookt wordt draag je bij aan welzijn. Is het niet te eten dan doe je er afbreuk aan. Dat heb je zelf ook. Dit is het “restaurant” waar ze altijd eten dus dan moet je er gewoon voor zorgen dat het lekker is.”

Dat de workshoppen en verschillende lessen ook waardevol zijn krijgt Ton vaak te horen van zowel collega’s als bewoners vertelt hij: “Alle collega’s zijn positief over de lessen en workshops, er is er niet één die niks heeft geleerd. Ik krijg alleen maar leuke reacties en vragen over wat ik de volgende keer ga doen.”

Het belangrijkste ingrediënt voor de maaltijden? “Je moet met je hart koken. Ik zeg altijd: je moet liefde in dat pannetje stoppen. Dat proeft iedereen.”


Verhaal