Planetree in de Praktijk

Benieuwd hoe we in de praktijk invulling aan Planetree geven? Zie hier enkele voorbeelden van de vele Planetree-initiatieven.

 

Zorpoes Dopey
De WVO Zorg Award 2017 is gegaan naar Zorgpoes Dopey, de knuffel die Yvon Dumay voor haar schoonmoeder maakte. Haar verhaal: 'Het idee voor de zorgpoes is ontstaan omdat mijn schoonmoeder eigenlijk door haar dementie niet veel mogelijkheden meer heeft tot communicatie. Haar herkenning van het begrip Dopey, onze kat, was echter nog wel lang een bron voor een glimlach en blijdschap. Omdat zij ook best wel rusteloos kon zijn leek het me een aardig idee om een kat te maken die ze op schoot kan nemen en die haar uitnodigt om rustig te genieten'.

 

Inmiddels zijn er tien zorgpoezen gemaakt door Yvon. Zelf een zorgpoes maken? Voor andere handwerkers en creatievelingen die ook aan de slag willen met een zorgpoes is een uitgebreide werkbeschrijving gemaakt. Deze kunt u hier downloaden.

 

Samen eropuit met de duofiets
Samen met cliënten van verpleeghuis Vondellaan fietst Betsy wekelijks met de duofiets. Er worden tochten over de boulevard, onderlangs de duinen of naar Middelburg gemaakt. De uitstapjes met de duofiets zorgen voor een groot welbevinden bij de cliënten. Ook de familie van de bewoners genieten mee. Van iedere fietstocht worden foto’s gemaakt, zodat familieleden kunnen zien hoe hun dierbare geniet. Betsy heeft met diti initiatief de WVO Zorg 2016 gewonnen. Een interne Award die WVO Zorg jaarlijks toekent aan een mooi Planetree-initiatief. 

 

Onderscheiden met twee Spirit of Planetree Awards 2016
Voor de projecten ‘daglichtsimulatie’ en ‘intolerant gedrag en ongewenste omgangsvormen' heeft WVO Zorg de landelijke Spirit of Planetree Awards 2016 ontvangen. De awards worden jaarlijks uitgereikt aan vernieuwende initiatieven waarmee een positief verschil wordt gemaakt voor cliënten en medewerkers in de zorg.

 

Rijdend naaiatelier
Het rijdend naaiatelier is een oud grenen rolluikbureau met veel laatjes en vakjes. Het is goed gevuld met allerhande knoopjes, lintjes, borduurgaren, ritsen enz. Activiteitenbegeleidster Marije Daalmans rijdt ermee langs de woningen in de verpleeghuizen, met de bedoeling om samen met de bewoners verstelwerkjes te doen. De aanblik van het naaiatelier maakt de bewoners enthousiast en roept herinneringen op, waardoor volop verhalen uit de oude doos verteld worden. Marije heeft met het rijend naaiatelier de WVO Zorg 2015 gewonnen.

 

Fingerfood
In verpleeghuis Pablo Picassoplein woonde een mevrouw bij wie het dementeringsproces zover gevorderd was dat ze veel moeite had met eten. Bestek gebruikte ze niet meer en ze at vaak met haar handen. De verzorgende medewerkers hebben dat goed opgepakt en zijn zich gaan verdiepen in “fingerfood”; voedsel dat speciaal bereid is, zodat het met de vingers kan worden gegeten. Er voor zorgen dat de mevrouw zelfstandig kon blijven eten,  vroeg veel creativiteit en uitproberen. Zo werd de warme maaltijd geprakt, in balletjes gedraaid en kort in de oven gedaan. Zo krijgt het een stevig korstje, waardoor mevrouw het met de handen kon eten. Of er werd een groentepannenkoek van gemaakt. Voor familie is het vaak moeilijk om te zien dat hun dierbare met de vingers aan het eten is. De medewerkers hebben de familie daarom goede uitleg over fingerfood gegeven. Angela van Ruiten, de medewerkster die het Fingerfood-initiatief heeft opgezet, heeft hiermee de WVO Zorg Award 2014 gewonnen.


De Snoepwinkel
De tijd dat je voor de toonbank stond en kon kiezen uit allerlei gevulde snoeppotten met oud-Hollands snoep is terug. Duimdrop, stroopsoldaatjes, kokindjes, griotten en veel meer lekkers… In De Snoepwinkel in Ter Reede kunt u tijden van vroeger herbeleven. Meer over De Snoepwinkel.

Poes Mau
In zorgcentrum De Zoute Viever woont een bijzondere bewoonster: poes Mau. De bewoners stellen haar aanwezigheid in hun woning erg op prijs. Soms wordt Mau opgehaald voor een bezoekje aan een bewoner die zich eenzaam voelt of gewoon even wil genieten van het bezoekje van Mau.

Belevingstuin
Woonzorgcentrum Ter Reede beschikt over een prachtige binnentuin. Hoe kunnen we de tuin nog aantrekkelijker maken voor een bezoekje? Die vraag is voorgelegd aan bewoners en familieleden. Een aantal van hun wensen zijn uitgevoerd: een kruidentuin, een stukje tuin om bloemen te plukken zoals bij de akkerranden en fruit- en notenbomen.

Planetree-award voor verpleeghuis Willibrord
In de binnenstad van Middelburg is eind 2013 verpleeghuis Willibrord geopend. Bij de nieuwbouw van het verpleeghuis was het uitgangspunt een gebouw neer te zetten waarbij de inzet van innovatieve technieken, architectuur en inrichting het wonen en werken van bewoners en medewerkers veraangenamen. Er is hier een helende omgeving gecreëerd, waarin de technologie ondersteunend, verbeterend en besparend is. Met de bouw van dit verpleeghuis heeft WVO Zorg de landelijke Spirit of Planetree Award gewonnen. Meer over de Planetree-award.

Aandacht voor elkaar
In het verpleeghuis Koudekerkseweg worden bewust complimenten uitgedeeld, vanuit de gedachte dat iedereen in het team een bijdrage levert aan de totale prestatie. Elke maand krijgen zes medewerkers van de PG-woningen (mensen met dementie) een compliment voor haar of zijn bijdrage om Planetree verder uit te dragen voor onze bewoners. Het verzorgend team reageert hier heel positief op:  ze zijn verrast, ontroerd en best wel trots op het compliment dat zij gekregen hebben. Het draagt er toe bij dat zij zich gewaardeerd en opgemerkt voelen. Er wordt kritisch naar elkaar gekeken. Er worden ook “opkikkerpotjes” uitgedeeld:  een kleine geste  voor als iemand ziek is, een moeilijke of verdrietige periode doormaakt.