Vondellaan22 kopiëren

Dementie

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Misschien is er sprake van vergeetachtigheid of gaan eenvoudige dagelijkse handelingen niet meer vanzelf. Het is een grote en spannende stap, maar ons advies aan u is om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen. Dat brengt duidelijkheid. Bovendien kunnen we voor u aan de slag met de juiste zorg en ondersteuning wanneer duidelijk is of er sprake is van dementie.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor zo’n vijftig verschillende hersenziektes die er allemaal voor zorgen dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een ingrijpende ziekte die verder gaat dan geheugenverlies. Plannen en organiseren wordt vaak moeilijker, maar een simpele dagelijkse handeling zoals aankleden ook. Doorgaans verandert iemands karakter en zijn er lichamelijke veranderingen (dementie kan zorgen dat u trager wordt en spierkracht verliest). Dat alles bij elkaar leidt vaak tot somberheid en onzekerheid bij patiënten en hun partners en mantelzorgers.

We staan ook klaar voor u als mantelzorger

Als mantelzorger komt er ook veel op u af. De persoon waar u van houdt, verandert, misschien heeft u zorgen en gaat er veel tijd in zorgtaken zitten. Ook u helpen we graag. Zoals we hierboven aangaven, kunnen we enkele taken thuis van u overnemen, uw partner kan bij de dagbesteding bezoeken en u kunt samen terecht bij Ontmoetingsgroep in het Tuinhuis.

Ontmoetingsgroep in Het Tuinhuis

In het Tuinhuis (op het Vlissingse volkstuincomplex Levenslust) kunt u terecht voor gezelligheid, een praatje, een bakje koffie en allerlei activiteiten. Het is een ontmoetingsplek waar mantelzorgers en mensen met dementie in een hele fijne omgeving gewoon even kunnen genieten.

Meer informatie over Ontmoetingsgroep in Het Tuinhuis

Extra steun

Onze medewerkers bieden u veel steun. Tegelijk is dementie een ziekte die heel veel vragen oproept. Er zijn meer partijen in Zeeland en daarbuiten die u bij dit proces kunnen helpen. We geven u graag tips mee voor organisaties waar u ook terecht kunt voor informatie, steun van ervaringsdeskundigen of zorg en ondersteuning.

Onze zorg en ondersteuning bij dementie