Twee Spirit of Planetree Awards gewonnen

WVO Zorg heeft voor twee projecten de landelijke Spirit of Planetree Awards 2016 ontvangen. Betreft de projecten ‘daglichtsimulatie’ en ‘intolerant gedrag en ongewenste omgangsvormen’. De awards worden uitgereikt aan vernieuwende initiatieven waarmee een positief verschil wordt gemaakt voor cliënten en medewerkers in de zorg. De awards zijn uitgereikt op donderdag 17 maart tijdens de Planetree Conferentie in Nieuwegein.

 

Intolerantie en ongewenst gedrag
De leidinggevenden van twee WVO Zorg locaties zagen dat intolerantie en gedrag dat als pesten kan worden uitgelegd, voorkomt in centra waar ouderen bij elkaar wonen: variaties van elkaar negeren, roddelen over elkaar en het structureel uitsluiten van mensen. Ze hebben dit probleem bespreekbaar gemaakt bij alle betrokken groepen: cliënten, hun familieleden en medewerkers. Tijdens een themaweek is het onderwerp op diverse manieren onder de aandacht gebracht. Ook na deze  week  is doorgegaan met activiteiten via communicatiespellen en  gespreksgroepen waarin  aandacht is voor hoe om te gaan met elkaar. Het project heeft de leefsfeer positief beïnvloed.

 

Daglichtsimulatie

In verpleeghuis Vondellaan wonen dementerenden ouderen in groepen van 7-8 personen. In de huiskamers van de woningen is bijzondere verlichting aangebracht: daglichtlampen die veel extra licht geven en als het ware het daglicht naar binnen halen. WVO Zorg heeft samen met University College Roosevelt een onderzoek gedaan naar de effecten van het daglicht op het dag- en nachtritme en het welzijn  van de cliënten van verpleeghuis Vondellaan. De onderzoeksuitkomsten laten zien dat er veel gunstige effecten optreden.  Het ritme van de bewoners normaliseert, ze zijn weer actief en rustig op de juiste momenten. De kwaliteit van de slaap verbetert aanzienlijk, waardoor bewoners overdag alerter en actiever zijn, de stemming verbetert en er zijn minder gedragsproblemen. Kortom, de kwaliteit van leven wordt echt beter door het extra licht.


Spirit of Planetree Award
De Spirit of Planetree Award is in het leven geroepen door Planetree Nederland. De visie van Planetree staat voor de best mogelijke zorg voor cliënten en medewerkers. Persoonlijke aandacht, veilige zorg en eigen regie en zeggenschap voor cliënten vormen belangrijke elementen in deze visie. In Nederland bestaat een groeiend netwerk van zorgorganisaties dat zich heeft aangesloten bij Planetree. Sinds 2012 omarmt WVO Zorg de filosofie van Planetree.