Robot maakt bezoek Zeeuws Museum vanuit huis mogelijk!

Fotografie: Marcel Kentin

 

Deze week en de eerste week van september biedt het Zeeuws Museum bezoekers, die niet zelf naar het museum kunnen komen, een unieke kans om vanuit huis de collectie te bekijken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een ‘BeamPro’ een museumrobot waarmee, onder begeleiding van een rondleider, online door het museum ‘gewandeld’ kan worden. Aan een aantal van onze cliënten en bewoners de eer om de robot als eerste te testen! 

 
Museumrobot
De BeamPro is een op afstand bestuurbare museumrobot met ingebouwde webcam, waarmee men zelf door het museum kan ‘wandelen’. Twee breedhoek camera’s, een 360° optie en een reeks aan microfoons zorgen voor een optimale beleving, waardoor het aanvoelt alsof de bestuurder zich daadwerkelijk in het museum begeeft.

 

Vanuit hun stoel konden cliënten van dagbesteding Koudekerkseweg vandaag, op het grote scherm in de dagbestedingsruimte, verschillende museum stukken bekijken. “Een beetje naar links, een beetje inzoomen”. Op afstand konden ze de robot die in het museum rondrijdt besturen. Museumgids Eva begeleidde de robot en gaf daarbij uitleg over de tentoongestelde stukken. 

 

Op de vraag aan de bezoekers van de dagbesteding of ze op deze manier wel vaker een bezoekje willen brengen aan het museum werd volmondig ja geantwoord. "Dat is weer eens wat anders. Het is moeilijk om naar het museum toe te gaan, dus dat het zo kan is een leuk uitstapje!"

 
Meer informatie en aanmelden
De robot is op 2, 3 en 4 september 2020 van 10.30 tot 11.15 uur en van 13.00 tot 13.45 uur ook voor andere geïnteresseerden beschikbaar. Voor het gebruik van de robot is een reservering noodzakelijk. Daarnaast is een computer of laptop met webcam, microfoon en internetverbinding nodig. Een online bezoek is GRATIS en duurt circa 45 minuten. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie en het reserveren van de BeamPro kun je hier klikken

 
Pilot
Het Zeeuws Museum in Middelburg is het eerste museum in Zeeland dat gebruik gaat maken van deze robot. Doel is om het museum nog toegankelijker te maken, omdat dit aansluit bij de visie dat een museum voor iedereen toegankelijk moeten zijn. In eerste instantie gaat het om een proefperiode van twee weken.

 

Voor deze pilot is een samenwerking aangegaan met onze organisatie. Een aantal bewoners en cliënten krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de robot. Dagbesteding Koudekerkseweg heeft vandaag genoten van de tentoonstelling. Gisteren heeft een bewoner van locatie De Zoute Viever een bezoek gebracht aan het museum en ook morgen zullen een aantal bewoners de tentoonstelling vanuit hun stoel gaan bekijken.