Vermeer ga7e31d6a5 1280

Kunstmarkt thema 'Meisje met de parel'

Op zaterdag 13 mei wordt in het Atrium van Ter Reede een kunstmarkt georganiseerd. Aan diverse kunstenaars is gevraagd zich te laten inspireren door het thema ‘Meisje met de parel’ van Vermeer.

Meisje met de parel is een schilderij uit circa 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het is uitgegroeid tot diens populairste schilderij. Meisje met de parel kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis in Den Haag. Het schilderij is geen portret, maar een tronie, een fantasiekop. Rembrandt maakte dit genre in de 17e eeuw populair. Anders dan bij portretten waren de modellen vrijwel altijd anoniem. Net als Vermeers andere modellen heeft men het meisje nooit kunnen identificeren. Hoewel zijn oudste dochter Maria, die in die periode twaalf, dertien jaar oud was, als kandidaat wordt genoemd is daar geen enkel bewijs voor.

Meisje met de parel

Het afgebeelde meisje draagt een blauwe tulband met een gele, omlaag vallende doek. De hoofdbedekking contrasteert met het bruinachtig gele jasje met de witte kraag. In het oog springt de 'parel'. Hierover zegt men dat dit geen parel is; Met twee verfstreken gaf Vermeer linksboven een helder lichtaccent en onderaan een weerschijn van haar witte kraag. Gezien de grootte en de metalige weerkaatsing is het eerder een glazen, gelakte 'druppeloorbel' dan een natuurlijke parel. Ook de modellen op Meisje met de rode hoed en Meisje met de fluit dragen dergelijke oorbellen.

Eigen variant

De recreatieorganisatoren deden een oproep aan kunstenaars uit de regio om een eigen variant te maken van het klassieke schilderij. Ruim vijfentwintig kunstenaars zijn deze middag aanwezig om hun kunstwerken te vertonen. U kunt veel verschillende technieken verwachten: schilderen, tekenen, boetseren: deze presentatie laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen. In een zoon of dochter, in knopen, een strijkbout of enkele vegen van een kwast.

Op de foto met 'meisje met de parel'

Er is deze middag ook een heus, echt ‘meisje met parel’ aanwezig. Wellicht kunt u met haar op de foto.

U bent van harte welkom in het Atrium van Ter Reede vanaf 13.00 uur.

Waar en wanneer?

  • Waar: In het Atrium van Ter Reede

  • Wanneer: Zaterdagmiddag om 13.00 uur

Meer weten?

Als u meer info wilt kunt u contact opnemen met de activiteiten organisatoren van Ter Reede.